fbpx

5 hiba, ami miatt sikertelen az önfejlesztés és karrierépítés

A sikeres karrierépítés alapja mindenképp a jó önismeret, különben hiába építesz fel bármit is, nem biztos, hogy igazán a saját utadat járod.

 

De mit is jelent ez pontosan? Melyek azok az alapvető hibák, amiket sokan elkövetnek, ezért nem tudnak kiteljesedni a hivatásukban:

1. Rövid időn belül akarsz gyors eredményt

2. Nem viszel végig egy folyamatot sem, amit elkezdtél

3. Halogatsz

4. Nem tudod beosztani az időd és az energiádat

5. Kitartás hiánya

 

1. Rövid időn belül akarsz gyors eredményt

Ha van egy élethelyzet, amiben már nem érzed jól magad, vagy egyszerűen csak változtatni szeretnél, akkor elkezded keresni, hogyan lehetne másképp csinálni. Ha ön fejlesztesz egy ideje, akkor valószínű új eszközöket keresel majd ehhez, ha pedig épp csak elkezdted, akkor minden új és érdekes, így össze is zavarhat és megnehezíti az elindulást. Ha pedig gyorsan akarsz változást és türelmetlen vagy akkor folyamatosan csak magadat hátráltatod és bármilyen módszert használsz, nem fog tudni segíteni, hogy elérd a kívánt eredményt. És így a gyors siker helyett, csak lassú és eredménytelen folyamatot indítasz el. Idővel elveszíted a kezdeti motivációdat és nyugtázod, hogy persze ez úgysem fog sikerülni. Mindennek van egy átfutási ideje, attól függően, hol vagy most és hova szeretnél eljutni. Például szeretnél A-ból B-be eljutni, ha kapkodsz és idegeskedsz, csak lassítod és nehezíted az odajutást. De ha fókuszáltan végig mész az úton, akkor a lehető legrövidebb idő alatt oda fogsz érni.

 

2. Nem viszel végig egy folyamatot sem, amit elkezdtél

Az elején általában lelkes vagy mert nagyon szeretnél változtatni. Elmész mindenféle önfejlesztő workshopokra, megveszed az összes könyvet, ami érdekel, beleolvasgatsz, de mégsem jön a nagy áttörés. Sajnos a legtöbben, csak addig akarnak önfejlesztéssel foglalkozni, amíg lelkesek, remélve a gyors eredményt. És igen, elolvasni egy könyvet vagy egy workshopra, konzultációra elmenni adhat sok élményt és emeli az energiaszintet is, jó érzetet ad, lelkesít, de ezt az állapotot nehéz fent tartani. Főleg, ha még abban a fázisban vagy amikor szeretnéd a változást és már elkezdtél rajta dolgozni, de még nem következett be. Ha nem viszed végig a folyamatot nem is fog.

 

3. Halogatsz

Ez azt hiszem elég egyértelmű, bár néha nem tűnik annak csak utólag. Igen vannak a hétköznapi teendők és mindig jöhet egy újabb email, hívás vagy élethelyzet, mert ez az élet rendje. De ezeket teljesen nem is tudjuk kiiktatni az életünkből, ha igen azt általában úgy hívják nyaralás, szabadság. Inkább azt kell megértenünk mi a halogatás valódi oka, ami általában nem maga a látványos indok. Inkább tedd fel magadnak a kérdést miért halogatsz, mi történne, ha nem halogatnál? Apró lépésekben kell haladni, így a napi teendőkre is lesz idő amellett, hogy a jövődön dolgozol.

 

4. Nem tudod beosztani az idődet és az energiádat

Igen sajnos abból kell gazdálkodni, ami rendelkezésre áll, időben és energiában is. Az energia fontosabb, mert hiába van időd valamire, ha nincs rá energiád. De ha energiád van még kevesebb idő alatt is sokkal produktívabb tudsz lenni. Energiahiányos állapotban, nagyobb a stresszfaktor és kisebb a figyelem, nehezebben tudsz koncentrálni, átlátni feladatokat. A kreativitás is csak magasabb energiaállapotban működik igazán, és persze a motiváltság is nagyobb, ami segít haladni előre.

 

5. Kitartás hiánya

Igen ez a legtipikusabb hiba, elkezded, nekilendülsz és az első kudarcélménynél feladod, vagy azért, mert konkrétan nem történik semmi. A kitartás hiánya nem más, mint az elköteleződés hiánya. Ha elkötelezed magad valami mellett, akkor sikerrel fogod venni az akadályokat és a problémákra is megtalálod a megoldást. És azt is észre fogod venni, mikor kell váltani, új irányt keresni, vagy máshogy próbálkozni, más eszközökkel. Amikor elindulsz egy cél megvalósítása felé még nem látod az egész utat, ez igaz a felmerülő kihívásokra és arra is amit még nem tudsz előre, de segítségedre lesz majd. Ha kitartó vagy és elkötelezett, az akadály sem lesz igazán akadály.

 

Ha további kérdések merülnek fel benned keress nyugodta!

Ha első alkalommal jársz nálam, lehetőséged van egy 60 perces kedvezményes konzultációra, élj a lehetőséggel: kedvezményes online konzultáció

Nagy Klára

Karrier tanácsadó és üzleti mentor

info@nagyklara.hu

+36-30-866-3243

Elérhető hétköznap 10-18 óra között

Megosztom
Elküldöm

Szerző:

Önismereti munkafüzet

Hírlevél feliratkozás

Szeretnéd megtalálni az igazán neked való hivatást?

Ebben támogatlak heti hírleveleimmel és ingyenesen letölthető anyagaimmal. Iratkozz fel most és az ajándék önismereti e-book is a tiéd lehet, ami segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

You have Successfully Subscribed!