fbpx

A biztonsági háló, ami erőt ad, barátság és támogatás

Az ember társas lény, a szellemi és testi egészségünk megőrzéséhez kapcsolatokra van szükségünk. Hatásos védelmet nyújt a mindennapi munkahelyi kihívások ellen, ha vannak barátaink, támaszaink, akikre számíthatunk.


Egy 2011-es kanadai-amerikai kutatásban önkénteseknek naplót kellett vezetniük az átélt negatív eseményekről, miközben nyomon követték a stresszhormonszintjüket. A kortizolszintjük emelkedett, ha egyedül néztek szembe a negatív eseményekkel, ha pedig velük volt a legjobb barátjuk nem történt változás.

Egy 2010-es amerikai metaelemzés szerint, az erős társas támasszal rendelkező emberek halálozási aránya 50%-al alacsonyabb, azokhoz képest, akik gyenge támogatásban részesülnek.

 

Kikre van szükségünk?

A barátság a körülményektől függetlenül közvetlenül elősegíti a jobb testi és érzelmi egészséget. Barátság segít a feldolgozásban és problémák megoldásában. Mindenképpen megbízható barátokra van szükségünk, támogató közegre, akik mellett önmagunk tudunk lenni és fejlődni.

Ha túl sok barátunk van, az is problémát okozhat. Biológusok szerint a memóriakapacitásunk korlátozza a közeli kapcsolatok számát. Egy kapcsolat minél közelebbi, annál inkább megterheli az agyat. Emiatt egy bizonyos szám fölött, túltelítődhetünk és a kapcsolat fontos vetületeit nem tudjuk nyomon követni.

Mi az a maximális szám, amit még elbírunk a barátság egyes szintjein:

5 közeli barát

15 meglehetősen jó barát

50 alkalmi barát

500 alkalmi ismerős

1500 ember, akiket csak névről ismerünk

 

A mérgező kapcsolatok kiszűrése

A negatív barátságok kimerítőek lehetnek. Ha van olyan barátságunk, ami több drámával és aggodalommal jár, mint megnyugvással, akkor mérlegeljük, hogy:

– Szeretnénk -e lezárni, vagy pihentetni a kapcsolatot?

– Szeretnénk-e tisztázni, változtatni, kommunikálni ér- e annyit ez a kapcsolat?

 

Jobb ha olyan társakra tartogatjuk az energiánkat, akik nem csak kapnak tőlünk, hanem adnak is nekünk.

 

 

Ha úgy érzed elakadtál: kattints ide!

Nagy Klára

Karrier tanácsadó és üzleti mentor

www.nagyklara.hu

info@nagyklara.hu

+36-30-866-3243

Elérhető hétköznap 10-18 óra között

Megosztom
Elküldöm

Szerző:

Önismereti munkafüzet

Hírlevél feliratkozás

Szeretnéd megtalálni az igazán neked való hivatást?

Ebben támogatlak heti hírleveleimmel és ingyenesen letölthető anyagaimmal. Iratkozz fel most és az ajándék önismereti e-book is a tiéd lehet, ami segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

You have Successfully Subscribed!