fbpx

A pénz pszichológiája- Könyvajánló

Ma olyan világban élünk, ahol fontos a pénz, ez az a téma, amiről mindenki beszél vagy foglalkozik vele napi szinten. Az élet minden területén jelen van. Erősen kapcsolódik a munka és a magánélet világához is.

 

A pénz nem boldogít?

„A pénz nem boldogít”, biztosan sokszor hallottad ezt a mondást. te mit gondolsz erről, szerinted tényleg nem boldogít? Van egy mondás, a pontos forrása nem ismert ez egy graffiti felirat, ami így szól: „A pénz nem boldogít, csak az, amit veszel rajta”. Én inkább ezzel az állítással értek egyet, de valóban maga a pénz nem fog boldoggá tenni, ha nem tudod kezelni, vagy egyáltalán nincs. Erre nagyon jó példa néhány olyan lottómilliomos, akik nyertek, de elvesztettek mindent és újra visszatértek a régi életükhöz.

 

Mit jelent a pénzügyi siker?

A pénz jelen van az életünk minden területén, befolyásol minket és van, akit összezavar. Mindannyian másképp gondolkodunk róla. Az, hogy valaki mennyire bánik jól a pénzzel nem feltétlenül azon múlik mennyi pénzzel kapcsolatos tudása van, inkább azon, ahogy viselkedik. A helyes pénzügyi viselkedés nehezen tanítható. Morgan House A pénz pszichológiája című könyv írója szerint az a baj, hogy általában matematikai területként gondolunk a pénzre és így is tanítjuk. Szerinte a valóságban nem egy Excel-táblában hozzák meg a pénzügyi döntéseiket, hanem az üzleti tárgyalásokon vagy otthon a családi asztalnál. Ott, ahol az értékrendjük, világnézetük, büszkeségük és egójuk keveredik egymással. Szerinte a pénzügyi siker nem egy tanítható tudomány, hanem egy szociális készség, ami fejleszthető.

 

A szabadságnak ára van?

Morgan szerint a gazdagság legmagasabb foka, ha valaki reggel felkel és azt mondhatja, hogy ma azt csinálok, amit csak akarok. Az emberek azért vágynak a pénzre, hogy boldogabbak legyenek tőle, mert bár a boldogság mindenkinek mást jelent, de összefügg a szabadsággal, azzal, hogy kezünkbe vehetjük az életünk irányítását. Az, hogy valaki azt csinálhatja, amit akar, ez megfizethetetlen és a pénznek ez a legértékesebb hozadéka. Itt köszön vissza a cikkem elején idézett graffiti, hogy nem maga a pénz boldogít, hanem az, amit veszel rajta. Ha ez a szabadság, akkor ez bármennyit megér. Ez a legáltalánosabb életmódjellemző, ami szabaddá teszi az embert. Morgan megfogalmazta azt, hogy a pénz legfőbb értéke az, hogy a segítségével szabadon oszthatjuk be az időnket. Ő hathavi tartalékot említ, ami szerinte, ha megvan valakinek, akkor bármi történik, betegség, elbocsájtás stb. akkor át tudja vészelni ezt az időszakot és nem fogja földhöz vágni.

 

Mindet összevetve Morgan 14 alapszabályt fogalmazott meg a pénzzel kapcsolatban:

 

 

 1. Maradj alázatos, ha jól alakulnak a dolgok és légy megbocsátó, amikor nem!
 2. Ha a jelenben korlátot szabsz annak, hogy mennyire élvezed a pénzed, a jövőben több javad vagy lehetőséged lehet!
 3. Úgy kezeld a pénzt, hogy tudj nyugodtan aludni!
 4. S befektetésben a legnagyobb erő az idő!
 5. Fogadd el, hogy néha a dolgok nem sikerülnek!
 6. Arra használd a pénzt, hogy visszanyerd az időd feletti irányítást!
 7. Légy visszafogottabb és kedvesebb!
 8. Takaríts meg!
 9. Határozd meg a saját sikered árát és fizesd is meg azt!
 10. A hibalehetőséget tisztelt, mert ez az, ami bent tart a játékban!
 11. Kerüld a szélsőséges pénzügyi döntéseket!
 12. Ismerd fel mikor kell kockáztatni!
 13. Te döntsd el, hogy milyen játékot játszol és ne mások döntsék el!
 14. Nincs jó válasz, csak, ami neked beválik!
 

 

 

Ha úgy érzed elakadtál: kattints ide!

Nagy Klára

Karrier tanácsadó és üzleti mentor

www.nagyklara.hu

info@nagyklara.hu

+36-30-866-3243

Elérhető hétköznap 10-18 óra között

 

 

Megosztom
Elküldöm

Szerző:

Önismereti munkafüzet

Hírlevél feliratkozás

Szeretnéd megtalálni az igazán neked való hivatást?

Ebben támogatlak heti hírleveleimmel és ingyenesen letölthető anyagaimmal. Iratkozz fel most és az ajándék önismereti e-book is a tiéd lehet, ami segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

* kötelező mezők
 
 
 
 

You have Successfully Subscribed!