fbpx

Hogyan éld túl ezt az időszakot? Hogyan válts karriert a járvány idején?

A járványhelyzet mindenkinek megterhelő, szerintem nincs olyan ember, akit valamilyen formában ne érintett volna. Egy új helyzet alakult ki az egész világban és ez sosem lesz már a régi, akkor sem, ha visszaáll a rend.
Hogyan kezeld ezt az új helyzetet és mit tegyél, ha karrierváltáson gondolkodsz vagy a mostani helyzet arra kényszerített, hogy válts.
 

Mit lehet tenni?

Sajnos a motivációs közhelyek, hogy gondolkodj pozitívan, légy önmagad meg a minden belőled indul ki és társai nem biztos, hogy segítenek. Mert ugye mondhatnád, hogy jó, de én nem akartam ezt az egész járványhelyzetet és az egész világot nem tudom megváltoztatni. Nem is kell!

Számomra ez a kulcs, amit ez az idézet megfogalmaz. Én így élem az életemet, azóta mióta önfejlesztek és tudatosabb lettem.  Ez egy olyan egyetemes törvénynek is tekinthető, amit bármilyen élethelyzetben nagyon jól lehet alkalmazni. Ez nem egy varázspálca, amivel eltüntethetsz minden problémát, de segít abban, hogy tudj tovább haladni, kikerülj a gödörből és eljuss, oda ahová szeretnél. Ha a problémát megoldandó feladatként kezelem, akkor 100% biztos, hogy ki tudok lábalni bármilyen helyzetből.

„Senki sem mondta, hogy nem lesznek kihívásaink, akadályaink, problémáink. A trükk a “hogyan”-ban van, hogy te ezeket hogyan kezeled: akadálynak, problémának vagy megoldandó feladatnak.” Ara Rauch

Te hogyan kezeled a problémádat? Akadály? Probléma? Megoldandó feladat?

 

Karrier vagy munkahelyváltás?

Van, akit a járványhelyzet kényszerhelyzet elé állított és elvesztette az állását így nem önszántából, de váltani kényszerül. Van, akinél a hosszú ideje fontolgatott váltást előmozdította a megváltozott helyzet és sokan úgy érzik, hogy most jött el az ideje, nem akarnak tovább halogatni. Vannak azok, akik a kialakult helyzet miatt újra gondolták a karrierjüket és emiatt változtatni szeretnének.   A hozzám érkezők többsége a karrierváltás szándékával jelentkezik be. Jelenlegi munkájukkal elégedetlenek, váltani szeretnének, de az irányban bizonytalanok, merre tovább, mit váltsanak: munkahelyet, munkakört vagy egy teljesen új pályát? Egy ilyen döntés időt, energiát, és sokszor anyagi ráfordítást is igényel, ami aztán évekre meghatározza az irányt, ezért általában nem kis stressz kíséri már a fontolgatás időszakát is.

 

Hogyan döntsük el, hogy merre tovább?

Én mindig azt mondom, hogy az önismeret az első lépés. Sajnos sokan azt hiszik, hogy ha elmennek egy karrier tanácsadóhoz-coachoz, ott lesz valami csodateszt 20 percben vagy 1-2 alkalom és konkrétan megmondja nekik a szakember, hogy te ezt és ezt a munkát szeretnéd, tessék itt van vigyed. Nem ez nem így lesz! Csak segít megtalálni az irányt, de nem fogja helyetted kitalálni, hogy te ki vagy és mit akarsz.

Az önvizsgálat fontos, hogy tudd ki vagy:

 • milyen értékekkel
 • milyen tudással
 • milyen szakértelemmel
 • milyen tapasztalattal rendelkezel
 

MIT? Milyen képességeidet és készségeidet szeretnéd leginkább hasznosítani?

HOL? Milyen érdeklődési területeken és körülmények között szeretnéd a leginkább hasznosítani ezeket a képességeket és készségeket?

HOGYAN? Hogyan találhatsz a képességeidnek és készségeidnek leginkább megfelelő állást?

 

Mire figyelj oda?

A váltásnak vannak olyan technikai lépései, amit sokan elfelejtenek vagy épp csak lusták ahhoz, hogy ezzel is foglalkozzanak. Ezek nélkül pedig nincs siker!

 1. Számos internetes állásportál van, ahol nem csak hirdetéseket olvashatunk, de saját önéletrajzunk feltöltésével is növelhetjük az esélyeinket. A legjobb eredmény elérése érdekében minél több csatornát érdemes igénybe venni!
 2. Iratkozz fel az állásportálok hírleveleire, a megfelelő beállításokkal kiválaszthatod milyen típusú állásokról szeretnél értesítést kapni. Így automatizálhatod a keresést és időt is spórolhatsz magadnak.
 3. Ha tanácstalan vagy kérj segítséget a megfelelő szakembertől. Ez különösen igaz lehet, ha alkalmazott vagy de vállalkozni szeretnél.
 4. Megfelelő önéletrajz: tudom egyszerűbb egy sablont megcsinálni, de van, hogy nem mindenhova nyerő ugyanaz az önéletrajz, érdemes variálni a célnak megfelelően. Leendő munkaadónk könnyen kiszúrja a gyakran előforduló hibákat, és kiszelektálja a félresikerült CV beküldőit. Mielőtt jelentkeznénk egy pozícióra, mindig frissítsük az életrajzunkat. Célszerű dátummal ellátni a CV-t, így láthatjuk mikor készült a legutóbbi verzió.
 5. A motivációs levél lényege az egyediség, igazodva ezzel a meghirdetett pozícióhoz, és a pályázó tapasztalataihoz, képességeihez. A motivációs levélnek sugallania kell, hogy az adott állásra való jelentkezés céljából íródott, ezért ne használjunk sablonokat, melyben csak a fontosabb információkat módosítjuk. A kísérőlevél kiegészíti az életrajz alapján rólunk kialakított képet. A hangvétel legyen bizakodó, pozitív. Rátermettségünket ne bizonygassuk hosszasan, inkább tömören foglaljuk össze, hogy miért vagyunk alkalmasak az állás betöltésére.
 6. Komolytalan e-mail cím: kerüljük a nem álláskeresés komolyságához illő e- mail címeket! A jól összeállított önéletrajzot is tönkreteszi egy komolytalan e-mail cím. Aki a mokuska@email.com küldi be a pályázati anyagát valószínűleg még az önéletrajzát sem fogják elolvasni, egyenesen a kukában fog landolni.
 7. Előnytelen fénykép: az első benyomás nem csak személyesen, hanem az önéletrajz esetében is nagyon fontos. Egy rossz fényképpel sokat ronthatunk az esélyeinket. Az ideális fotó semleges háttér előtt, megfelelő öltözetben készüljön.
 8. Szerkesztési hibák: a túldíszítettséget, színes háttereket mellőzzük az önéletrajzok elkészítésekor. A rendezett, átlátható elrendezésre törekedjünk! 
 9. A pontosság és a jó megjelenés elengedhetetlen. Akkor is, ha épp online zajlik a kiválasztás, ami mostanában egyre gyakrabban fordul elő. A megjelenés az adott pozícióhoz passzoljon és ne ess abba a hibába, hogy túl vagy alul öltözöl.
 
A megfelelő életpálya lehetővé teszi, hogy a bennünk rejlő képességeket, tudást kiaknázzuk és továbbfejlesszük. A pályaválasztás, a karrier, a fontos választások egyike, hiszen befolyásolja egész későbbi életünket, megélhetésünket, énképünket, magánéletünket. Ne bízd a véletlenre és építsd tudatosan.
 
Hogyan indulj el?
Ha úgy érzed szükséged van segítségre a karrierváltáshoz, ami segít a karrier álmaid megvalósításába, kattints erre a linkre: karrierváltás

 

Nagy Klára

Karrier tanácsadó és üzleti mentor

info@nagyklara.hu

+36-30-866-3243

Elérhető hétköznap 10-18 óra között

Megosztom
Elküldöm

Szerző:

Önismereti munkafüzet

Hírlevél feliratkozás

Szeretnéd megtalálni az igazán neked való hivatást?

Ebben támogatlak heti hírleveleimmel és ingyenesen letölthető anyagaimmal. Iratkozz fel most és az ajándék önismereti e-book is a tiéd lehet, ami segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

You have Successfully Subscribed!