fbpx

Hogyan hozz meg jó döntéseket és éld azt az életet, ami igazán a tiéd?

Vannak néha azok a helyzetek, amikor nagyon jól jönne a segítség, mert egy nehéz döntést kell meghoznod és össze vagy zavarodva? Igen ilyen pillanat mindenki életében akad, de nem mindegy mennyire vagy felkészülve és az sem, hogy döntesz, mert ez akár a jövődet is befolyásolhatja.
Ha munkáról, karrierről, üzletről van szó akkor is nehéz lehet egy ilyen döntés, de a magánéletben is okozhat fejtörést.
Sőt ez a kettő nagyon összefügg.  Egy magánéleti döntés kihat a munkára és ez fordítva is igaz.
Hogy lehet erre felkészülni, hogyan lehet a lehető legjobb döntést meghozni? Van e jó vagy rossz döntés? Ha nem döntök akkor mi lesz?

 

Készítsd fel magad érzelmileg


Az érzéseink mutatják meg, hogy valami mennyire fontos, vagy lényegtelen számunkra.

A félelem például figyelmeztet a veszélyre.

A szomorúság tudatja velünk, hogy elveszítettünk vagy nem kaptunk meg valami fontosat.

A szégyenérzet jelzi, hogy megszegtünk egy normát.

Az öröm megmutatja mi éltet minket.

 

Ha nincs jó kapcsolatod a saját érzéseiddel, akkor az egyéni szükségleteidet sem fogod tudni képviselni és kielégíteni. Ilyenkor szokott az megtörténni, hogy egyszerűen csak nem tudod, hogy mit akarsz. Ha nem tudod mit akarsz, nem tudsz kiteljesedni sem a munkádban, sem a magánéletedben. A problémákkal fogsz folyton szembesülni, sosem leszel igazán a helyeden.

 

Kapcsolódj az érzéseiddel gyakorlat

Legjobb, ha fekve végzed a gyakorlatot. Hunyd le a szemed és lazulj el, összpontosíts a mellkasi-hasi területre. Először csak figyelj arra, hogyan lélegzel. Mélyen beszívod a levegőt a hasadba vagy megakad valahol? Gyakran tudat alatt úgy nyomjuk el az érzéseinket, hogy felületesen lélegzünk. Hagyd, hogy mélyen a hasadba lélegezz, továbbra is fókuszálj a mellkasi-hasi területre és figyelj befelé. Milyen érzés? Bármi, ami jön az segít kapcsolódni. Majd 5-10 perc után, ha úgy érzed készen állsz rá, szép lassan gyere vissza. Kinyithatod a szemeidet.

Ezt a gyakorlatot elvégezheted akár minden nap, vagy egy döntés előtt is. Érdemes egy füzetbe feljegyezni az érzéseidet minden egyes gyakorlás után, így láthatod majd, hogyan fejlődsz.

 

Az ész és az érzelmek

Ha a jobb és bal agyféltekéd összhangban van, akkor nem fognak túláradni az érzelmek egy döntésnél, de nem is fogsz csak agyból meghozni egy döntést, ami akár logikusnak tűnhet, de lehet, hogy hosszútávon mégsem működik és nem fogja meghozni a várt eredményt.

 

Jobb és bal agyfélteke összehangoló gyakorlat

Fekvő nyolcasok:

Egy papírra rajzolj nagy fekvő nyolcasokat, „végtelen jelet”.

A fekvő nyolcasokat rajzolhatod ugyanazon a vonalon haladva, folyamatosan egymásra, vagy egy vonallal egymás alá zsinórfolyamként. Amikor áthaladsz a középponton, az irányváltással megtörténik a két agyfélteke közötti váltás, miközben a folyamatos visszatérő mozgás összehangol, együttes munkára készteti a két agyféltekét.

 

A nem döntés is döntés

A nem döntés is egy elhatározás, hiszen akkor is meghoztál egy döntést, mégpedig azt, hogy nem vállalod a felelősséget és nem állsz bele a helyzetbe, hagyod magad sodródni az árral. Ez lehet, hogy egyszerűbbnek tűnik néha mégsem célravezető hosszútávon.

 

Állj bele a döntésbe, vállald fel magadat és légy az aki vagy, igazán csak így tudsz majd sikereket elérni az életben, a hivatásodban!

 

 

Te hol tartasz most az igazi hivatásod felé vezető úton? Ha úgy érzed, hogy elakadtál, élj az egyszeri kedvezményes konzultációs lehetőséggel, amit online tudsz igénybe venni.

 

Bővebb infó és időpontfoglalás itt: kedvezményes online karrier és üzleti konzultáció 

 

Nagy Klára

Karrier tanácsadó és üzleti mentor

www.nagyklara.hu

info@nagyklara.hu

+36-30-866-3243

Elérhető hétköznap 10-18 óra között

 

Megosztom
Elküldöm

Szerző:

Önismereti munkafüzet

Hírlevél feliratkozás

Szeretnéd megtalálni az igazán neked való hivatást?

Ebben támogatlak heti hírleveleimmel és ingyenesen letölthető anyagaimmal. Iratkozz fel most és az ajándék önismereti e-book is a tiéd lehet, ami segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

You have Successfully Subscribed!