fbpx

Hogyan kezelj egy krízishelyzetet?

A krízis egyben lehetőség is a változásra, arra, hogy új nézőpontokat hozz be, átgondold mi az, aminek már nincs helye az életedben és mi az, amit másképp kellene csinálni.

Egy ilyen helyzetben benne van a fejlődés lehetősége is. Azzal, hogy új megküzdési módokat sajátítasz el, képes vagy az érzelmeidet és gondolataidat irányítani, erősödik a személyiséged.  A sikeres megküzdés pedig növeli az önbizalmat, önértékelést, a személyiség érettebbé válik, bővül a tapasztalatok tárháza.

 

Milyen krízis helyzetek fordulhatnak elő?

Ha az egyént nézzük és a lelki oldalát, akkor lehet véletlenszerű, amikor egy nem várt esemény következik be és emiatt az illetőnek azonnal megoldást kell találnia egy problémára, ezzel nem boldogul, elakadása van.  Lehet fejlődési, ami azt jelenti, hogy bizonyos életszakaszban megjelennek korhoz köthető krízisek, de ezekre lehet készülni, nem ér minket váratlanul.

Ha üzleti szinten nézzük, akkor lehet külső vagy belső irányból érkező. Ha belső, az egy vállalkozó esetében jelentheti azt, hogy például nem piacképes a terméke. Egy külső tényező pedig lehet például, az, hogy a vásárlási szokások megváltoztak, vagy új versenytárs jelent meg a piacon.

 

A megoldás felé vezető legfontosabb lépések


  1. Kialakul a helyzet
  2. Felismerjük a helyzetet
  3. Elindul a megoldási folyamat, elemezzük a helyzetet, okok feltárása
  4. Azonnali intézkedések (célja idő nyerése – ha erre van lehetőség)
  5. Szanálási stratégiák kidolgozása (válságból kivezető célok meghatározása)
  6. Végrehajtás, megvalósítás
  7. Válság sikeres leküzdése

 

Ez egy konkrét már meglévő krízishelyzet esetén alkalmazható formula. Érdemes támogatást is igénybe venni, mert ha benne vagyunk egy adott helyzetben nagyon nehéz azt kívülről látni.

Lépj egyet hátra és tudd kívülről látni a helyzetet, akkor megmutatkozik a megoldás is. Ha ez egyedül nem megy kérj külső támogatást, coach vagy bármilyen számodra megfelelő szakember személyében.

 

 

 

Ha úgy érzed elakadtál: kattints ide!

Nagy Klára

Karrier tanácsadó és üzleti mentor

www.nagyklara.hu

info@nagyklara.hu

+36-30-866-3243

Elérhető hétköznap 10-18 óra között

 

Megosztom
Elküldöm

Szerző:

Önismereti munkafüzet

Hírlevél feliratkozás

Szeretnéd megtalálni az igazán neked való hivatást?

Ebben támogatlak heti hírleveleimmel és ingyenesen letölthető anyagaimmal. Iratkozz fel most és az ajándék önismereti e-book is a tiéd lehet, ami segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

* kötelező mezők
 
 
 
 

You have Successfully Subscribed!