fbpx

Hogyan kezelj jól egy válsághelyzetet?

A megterhelő vagy kihívást jelentő helyzetek mindennapi életünk részét képezik. De nem mindegy, hogy ezek rövid vagy hosszú távon vannak jelen az életünkben, ahogy az sem hogyan érkeztek az életünkbe, váratlanul vagy számítottunk rá és volt idő a felkészülésre.


Hogyan kezeljünk egy ilyen válságot? Hogyan ismerjük fel mit kell tennünk ebben a helyzetben, milyen erőforrások állnak a rendelkezésünkre? Ehhez hoztam pár eszközt, ami segíthet neked is a mindennapokban.

 

Az optimális állapot

A kiindulási állapot nagyon fontos, hol és mikor, milyen életszakaszban ér minket az a bizonyos válsághelyzet. Biztos te is tapasztaltad már, ha épp jó napod van, akkor könnyebben átsiklassz a problémák felett, egyszerűen csak megoldod őket.
Ha rossz napod van és bal lábbal keltél fel, akkor lehet, hogy a legkisebb probléma is nehézséget okoz, és nem tudsz a megoldásra fókuszálni. Ha optimális testi, lelki állapotban vagy, akkor könnyebb megtalálni a megoldást, az erőforrásokat, ha nem, akkor előbb törekedni kell a helyzet lehetséges optimalizálására.

 

Rövid vagy hosszú ideig tart?

Rövid ideig tartó terhelésnél, például az egyik kollégánk megsért minket a munkahelyünkön, az élet más területeivel ellensúlyozhatjuk, például család, baráti kör, ezek lesznek az aktuális erőforrásaink.
Nagyobb terhelés esetén, hosszútávú krízishelyzetben, bővíteni kell a látómezőt, az élet más területeire vagy a teljes élethelyzetre. Ilyen helyzetekben érdemes külső szakember segítségét is igénybe venni, mert ilyenkor nehezebben férünk hozzá az erőforrásainkhoz. Egyfajta „csőlátás” alakul ki, amiatt, hogy a fókusz hosszú távon a problémán van.

 

A megoldás: Erőforrás-háromszög

A kiindulási pont mindig az aktuális élethelyzet, az erőforrás- háromszögben ez a háromszög csúcsa. Itt fontos felmérni, hogy mennyire optimális az élethelyzet, mennyire nem és milyen módon lehet optimalizálni, ha szükséges. Ez az első lépés.
Attól függően, hogy csak egy apró problémáról vagy hosszú távú krízishelyzetről van szó, kerülhet középpontba a háromszög többi része. A belső rész, az adott területhez tartozó erőforrásokat foglalja magába, ha egyszerűbb megoldásra van szükség. De ide tartoznak az élet olyan egyéb területei, amikre akár akkor is szükség lehet, ha épp máshol van a krízis.
A háromszög alapja pedig az általános élethelyzetünk, ez mindent magába foglal, érdemes megvizsgálni és aktivizálni azokat a lehetséges erőforrásokat, amik lehet, hogy nem is kerülnének fókuszba, de segítségünkre lehetnek.

 

El kell rugaszkodni a problémától így kreatív folyamatokon keresztül közelebb tudunk kerülni az erőforrásokhoz. Ehhez néha elég egy barát, aki támogat minket, de ha komplexebb összetettebb a helyzet, akkor érdemes szakember segítségét is kérni. Így időt és pénzt spórolhatunk meg, nem kell felesleges köröket futnunk.
Minden nagy átalakulás vagy válsághelyzet, lehetőségeket is rejt magában, változást és új irányokat, ha ezen van a fókusz, akkor mindenre van megoldás.

 

Ha úgy érzed elakadtál: kattints ide!

Nagy Klára

Karrier tanácsadó és üzleti mentor

www.nagyklara.hu

info@nagyklara.hu

+36-30-866-3243

Elérhető hétköznap 10-18 óra között

Megosztom
Elküldöm

Szerző:

Önismereti munkafüzet

Hírlevél feliratkozás

Szeretnéd megtalálni az igazán neked való hivatást?

Ebben támogatlak heti hírleveleimmel és ingyenesen letölthető anyagaimmal. Iratkozz fel most és az ajándék önismereti e-book is a tiéd lehet, ami segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

You have Successfully Subscribed!