fbpx

Merj segítséget kérni, akkor is, ha ez a munkád!

Egy saját személyes tapasztalatot mesélek most el ebben a blogcikkben. Sok segítő foglalkozású vagy vezető pozícióban lévő ember keresett már meg, akiket coachként, mentorként vagy néha online marketingesként támogattam.


Többen is megemlítették, hogy nehezen jutottak el arra a pontra, hogy végre segítséget kérjenek, mert hogy néz az ki, hogy ők ezzel foglalkoznak és nem tudnak egyedül boldogulni. Persze részt vettek önfejlesztő tanfolyamokon, olvastak számtalan önfejlesztő könyvet, de személyes segítséget nem mertek kérni. Egy pontig, amíg már úgy érezték, hogy nem tudják tovább halogatni.

 


Tökéletes ember nincs

Sem egy vezető sem egy segítő foglalkozású ember nem tökéletes és nem is kell annak lennie. Teljesen természetes az, ha van egy elakadásod és segítséget, támogatást kérsz. Az, hogy nem tudsz mindent egyedül megoldani az nem azt jelenti, hogy baj van veled. A baj akkor van, ha úgy teszel mintha nem lenne szükséged segítségre, mikor pontosan tudod, hogy egyedül már nem megy.

 

Nehéz kilépni a szerepből és a másik oldalon lenni

A vezető erős, határozott, mindig a topon van, mindenre tudja a választ a megoldást és nem hibázhat, de mert ő is ember. Ugyanígy a segítő nem azért segít másoknak, mert neki nincs szüksége segítségre. Persze legyen valaki hiteles és legyen meg a képzettsége, ez elengedhetetlen, de a tökéletesség az ettől független.

 

Én sem vagyok tökéletes

Sokan nem vállalják fel, pedig szerintem ez is hozzátartozik a hitelességhez, hogy vannak elakadásai, hibái épp dolgozik magán. Én a mai napig rendszeresen önfejlesztek, van mentorom is és igen szoktam segítséget is kérni.

Másképp nem tudnék fejlődni. Ha pedig nem fejlődők, hogyan segítsek másoknak. Ez nem úgy működik, hogy eljutok egy pontig, hátradőlök és csak osztom az észt. Nekem is folyamatosan haladnom kell az utamon és mindig van egy újabb szint, amit meg kell ugrani. Ehhez pedig néha igenis szükség van segítségre, egy külső emberre, aki észreveszi azt is, amit én nem látok. Tükröt tart nekem és építő kritikával segíti a munkámat vagy a fejlődésemet.

 


Készíts cselekvési tervet

Legyél tudatos a fejlődésben, én nem csak akkor kérek már segítséget, ha baj van. Sőt már el sem jutok oda, hogy baj legyen, mert megelőzöm. Tudatosan építem az életemet és még mielőtt megtennék egy-egy fontosabb lépést körbejárom és dolgozok rajta. Így időt és energiát lehet megspórolni. Ha gyorsan szeretnél fejlődni és elejét venni a nagy elakadásoknak, akkor készíts már előre fejlődési ütemtervet. Általában 1 évre, fél évre vagy 3 hónapra előre érdemes elkészíteni. Írd le és listázd, hogy az élet különböző területein, legyen az akár munka vagy magánélet miben szeretnél fejlődni. Ehhez pedig érdemes keresni egy segítőt, mentort, akivel időszakosan átbeszéled a terveket és azt, hogy éppen hol tartasz. Akkor is ha éppen minden a legnagyobb rendben van, nem csak akkor ha már ég a ház.

 

 

Ha úgy érzed elakadtál: kattints ide!

Nagy Klára

Karrier tanácsadó és üzleti mentor

www.nagyklara.hu

info@nagyklara.hu

+36-30-866-3243

Elérhető hétköznap 10-18 óra között

 

 

 

 

 

 

 

Megosztom
Elküldöm

Szerző:

Önismereti munkafüzet

Hírlevél feliratkozás

Szeretnéd megtalálni az igazán neked való hivatást?

Ebben támogatlak heti hírleveleimmel és ingyenesen letölthető anyagaimmal. Iratkozz fel most és az ajándék önismereti e-book is a tiéd lehet, ami segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

* kötelező mezők
 
 
 
 

You have Successfully Subscribed!