fbpx

Mi az a négy kérdés, ami segít megtalálni az igazi hivatásodat?

A közmondás úgy tartja, hogy „A két legfontosabb nap az életünkben, a születésünk napja, és a nap, amikor rájövünk, miért születtünk. ”

Te mit gondolsz, miért születtettél meg? Mit az igazi hivatásod?

Ebben a cikkben bemutatok neked négy kérdést, ami segíthet ezt letisztázni.

 

Ma olyan társadalomban élünk, ami azt üzeni, hogy nézd meg mi az, amit megfizetnek és foglalkozz azzal.
Igen valóban fontos a pénz is, de ha nem tudatosan használod a pénzt, akkor valójában függsz tőle és akármennyi pénzed van soha nem lesz elég.

David Graeber antropológus a Bullshit munkák című könyvében arról ír, hogy szerinte van olyan munka, aminek a létezését még az azt végző ember sem tudja igazolni, de úgy kell tennie, mintha lenne értelme. Ezt hívja ő bullshit (kamu) munkának.
Sokan összekeverik a vacak munkával, de a kettő nem ugyanaz. A rossz munka attól rossz, hogy nehéz, rosszak a munkakörülmények vagy alulfizetett, de maga a munka lehet kifejezetten hasznos. Graeber szerint minél hasznosabb a munka, annál kevesebbet fizetnek érte. Közben pedig a kamu munkák sokszor kifejezetten megbecsültek, és sokat is fizetnek értük, de teljesen feleslegesek, és akik végzik, pontosan tudják ezt.
Graeber szerint sok kamu munka egyszerűen kitalált középvezetői pozíció, aminek semmi haszna nincs, és ha ezek holnap mind megszűnnének, semmi sem változna. Innen lehet tudni, melyik munka kamu: ha hirtelen eltűnnének a tanárok, a kukások, az építőmunkások vagy az orvosok, az számítana. Ha a kamu munkák szűnnének meg, a társadalom nem járna rosszul.

Te mit gondolsz erről?

 

Hogyan kezeld a pénzt?

Tegyük fel van egy ember nevezzük Eszternek. Eszternek van munkája, amiből jól megél, de nem szereti. Mellette van a hobbija, valami, amit szeret csinálni. Szeretne ezzel foglalkozni, de nem teszi, mert:
– Azt tanulta, hogy élj abból, amit megfizetnek.
– És azt hozta a családjából mintaként, hogy dolgozni azért kell, hogy legyen pénz, de ha szeret csinálni valamit, az nem munka, abból nem lehet megélni.
Emiatt Eszter nem érzi magát a helyén, ez pedig hatással van a magánéletére is, nem tud igazán önmaga lenni. Nem az a munkája, ami az igazi hivatása.
Sok hasonló esettel találkoztam már a munkám során, mint Eszterünk, sőt én magam is voltam ilyen. De hogyan lehet ebből a helyzetből megtalálni a kiutat?

 

Mi az a 4 kérdés, ami ebben segíthet neked? Hogyan találd meg az igazi hivatásodat?

1. Azzal töltöd az időd nagy részét, amit szeretsz csinálni?
Ha a válasz igen, akkor haladj tovább a kettes kérdésre.
Ha nem akkor érdemes előbb megkeresni azt, amivel igazán szeretnél foglalkozni. Ez akár lehet egy hobbi, érdeklődési kör, ezekről érdemes írni egy listát. A listát nézd végig és válassz ki 1-3 dolgot, amivel dolgozol tovább, ez lesz az, amit szeretsz csinálni.
(Ha ehhez segítségre van szükséged, olvasd el ezt a cikkemet: Miért kelsz fel reggelente?)

2. Szerinted jó vagy abban, amit szeretsz csinálni? Mások szerint, jó vagy abban, amit szeretsz csinálni?
Fontos, hogy legyen egy képed magadról, bízz magadban, vagy tudd, hogy miben kell még fejlődnöd. Erre néha a legjobb a külső visszajelzés. Az építő kritikát és a rosszindulatot viszont tudnod kell megkülönböztetni egymástól. Az egyik előrevisz, a másik hátráltat.

 

3. Szerinted értéket teremtetsz az embereknek azzal, amit szeretsz csinálsz?
Hogyan tudod az emberek életét jobbá tenni, milyen problémájukra tudsz megoldást, mit tudsz hozzátenni az életükhöz?

 

4. Mások értékelik azt, amit szeretsz csinálsz?
Ez egyfajta visszajelzés, ami segíthet a fejlesztésben, piackutatásban, abban, hogy még sikeresebb legyél.

Tipp: A válaszadásnál ne általánosíts. Az általánosítás semmi konkrét információt nem tartalmaz. Támaszd alá a válaszaidat konkrét példákkal.
Tedd fel magadnak a kérdést többször egymás után, ez olyan pszichikai állapotot eredményez, aminek következtében a válaszod az általános elfogadott választól eltérő lesz. Ekkor fogsz valós választ kapni, ami igazán a te személyiségedet tükrözi.
 

Ha további kérdések merülnek fel benned keress nyugodtan!

Ha első alkalommal jársz nálam, lehetőséged van egy 60 perces kedvezményes konzultációra, élj a lehetőséggel, kattints a linkre bővebb információért: Kedvezményes konzultáció

 

 

Nagy Klára
Karrier tanácsadó és üzleti mentor
info@nagyklara.hu
+36-30-866-3243
Elérhető hétköznap 10-18 óra között

Megosztom
Elküldöm

Szerző:

Önismereti munkafüzet

Hírlevél feliratkozás

Szeretnéd megtalálni az igazán neked való hivatást?

Ebben támogatlak heti hírleveleimmel és ingyenesen letölthető anyagaimmal. Iratkozz fel most és az ajándék önismereti e-book is a tiéd lehet, ami segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

You have Successfully Subscribed!