fbpx

Mikor mondjak fel?

Karrierváltá öt lépésben

 

Ez a kérdés, ami nagyon sokszor elhangzik, ha karrierváltásról van szó. A változás jelenthet új munkahelyet beosztottként, amikor egyszerűbb a kérdésre a válasz: ha megvan az új állás. De ha valami teljesen új dologba szeretnél belekezdeni, vagy vállalkozást indítani, kihívásokkal találhatod szembe magad és nehéz eldönteni, mikor hagyd ott végleg a biztos állást. Ezt én is a saját bőrömön tapasztaltam, pontosan tudom milyen nehéz. Amikor 2014-ben vállalkozó lettem, nekem sem volt egyszerű. A lényeg, hogy ismerd a főbb lépéseket és legyen egy terved, megmutatom, hogyan tudod ezt megvalósítani.

 

Első lépés: Az önfejlesztés mindennek az alapja!

Ha építesz egy házat, annak jó alap kell, hogy stabilan álljon és használható legyen hosszútávon. Ha karriert építesz és sikeres szeretnél lenni, kell, hogy legyen egy jó önismereti alapod. Itt kezdődik minden. A technika vagy módszer, amivel dolgozol magadon az attól függ te mit tartasz jónak, mi áll hozzád közel. Érdemes elköteleződni egy fő irányvonal mellett, és végig vinni a folyamatot. Sokan esnek abba a hibába, hogy több mindent is kipróbálnak, de mindenbe csak belekezdenek, majd nyugtázzák magukba, hogy ez a technika sem működött. A jó önismereti alap nem 5 perc alatt lesz meg, és a siker sem egy pár perces folyamat eredménye. Keress egy jó mentort vagy coachot, támogatót, segítőt, akivel tudsz együtt haladni. Egyedül sokkal nehezebb, ha nincs motiváció, vagy el vagy veszve a mindenféle technikák, eszközök rengetegében és jó ha van, aki számon kér így nem fogsz halogatni sem. Ha tudod ki vagy és mire lehetsz képes elfogsz jutni oda ahová szeretnél. Sikeres lesz a karrierváltás .

 

 

Második lépés: Tisztázd le hol tartasz, milyen elakadásaid vannak és mik a megoldandó problémák!

Ha szeretnél eljutni A-ból B-be, tudnod kell, hol tartasz éppen, jó-e az irány. Energiát és időt is meg tudsz spórolni magadnak, ha ezzel tisztában vagy. Különben könnyen lehet, hogy folyamatosan azt érzed, hogy rosszkor vagy rossz helyen vagy hogy szerencsétlen véletlenek áldozata vagy és semmi nem jön össze. Ahol a fókusz ott az energia, ahol az energia ott a fókusz. Ha eszerint tudatosan haladsz, a lehető legrövidebb időn belül el fogsz jutni A-ból B-be és hosszútávu sikereket érhetsz el.

 

Néhány kérdés, ami segíthet a tisztázásban:

  • Mi az, amit szeretnék megváltoztatni az életemben?
  • Mit tehetek már ma annak érdekében, hogy a változás megtörténjen?
  • Miben kellene nekem változnom, hogy megtaláljam a megoldást?

Harmadik lépés: Fogalmazd meg a karriercélokat!

Legyen víziód! Általában olyan munkára vágyunk, amelyben ki tudunk teljesedni szakmailag és emberileg, ráadásul képesek vagyunk megélni belőle. Igen de mi van, ha erről csak homályos elképzeléseid vannak, és nem tudod pontosan megfogalmazni mi is ez a munka, vagy mi a következő lépés, ami ehhez elvezet.

Tehát első körben ezt kell letisztázni, holt tartasz most, lehet álmodozni, de csak a realitás talaján.

Ehhez érdemes elővenni az önéletrajzod, hol dolgoztál eddig, milyen tapasztalataid és tanulmányaid vannak. Összevetni azzal, amit szeretnél, ha van már róla elképzelésed. Vannak, akik éles váltásban gondolkoznak, ami azt jelenti, hogy teljesen új területen próbálkoznak, nem az eddig felépített karriervonalat viszik tovább.  Ilyenkor is érdemes megnézni, milyen korábbi tapasztalat, vagy képesítés lehet a hasznodra, például, ha értesz a marketinghez az minden területen jól jöhet, főleg, ha vállalkozó szeretnél lenni. De az is lehet, hogy az eddig felépített karrier vonalon haladsz tovább. Az a lényeg, hogy tudd mit szeretnél igazán.

 

 

Negyedik lépés: Jöhet a karriertervezés és információgyűjtés!

Ezen a ponton érdemes lehet egy karrier coach vagy üzleti mentor segítségét kérni a tervezésben, hogy tisztán lásd a lépéseket. Mert ha túl nagy a káosz, akkor halogatás lesz a vége, nem fogsz elindulni és nem fog megvalósulni, amit szeretnél. Amikor megmászol egy hegyet, akkor is van egy út, amin végig mész. Előtte feltérképezed a környéket, felkészülsz a túrára, esetleg gyakorlott túravezető segítségét kéred. Egy karriertervezés, pont ugyanolyan, mint amikor megtervezel egy túrát. Tudnod kell, honnan indulsz és hova tartasz. Fel kell készülnöd az utazásra.

 

Ötödik lépés: Lépj akcióba!

Ez az utolsó lépés. A legkönnyebb mégis sokszor a legnehezebb. Itt is haladj apró lépésekben, nem kell rögtön megváltani a világot. De ugyanúgy, ha nem teszel semmit, nem történik semmi. Egy egyszerű gyakorlat, ha csak az első három lépést írod le és időben is betáblázod magadnak. Például a következő két hétben mi az, amit megteszel a karriercélod megvalósításáért. Egy dolog biztos, bármi legyen is az első lépés, ki kell lépned a komfortzónádból. A változás ott kezdődik.

 

Ha további kérdések merülnek fel benned keress nyugodta!

Ha első alkalommal jársz nálam, lehetőséged van egy 60 perces kedvezményes konzultációra, élj a lehetőséggel: kedvezményes online konzultáció

 

Nagy Klára

Karrier tanácsadó és üzleti mentor

info@nagyklara.hu

+36-30-866-3243

Elérhető hétköznap 10-18 óra között

 

 

Megosztom
Elküldöm

Szerző:

Önismereti munkafüzet

Hírlevél feliratkozás

Szeretnéd megtalálni az igazán neked való hivatást?

Ebben támogatlak heti hírleveleimmel és ingyenesen letölthető anyagaimmal. Iratkozz fel most és az ajándék önismereti e-book is a tiéd lehet, ami segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

You have Successfully Subscribed!