fbpx

Neked mit jelent a munka? Hogyan teremts értéket?

A munkahelyek kialakításával, önmagunkat is formáljuk. A tervezéskor az elsődleges kérdés a miért, ami, ugyanígy a másik oldalon is a fontos, ha valaki munkát választ. Mi a célja ennek a munkának? Ami még fontos kérdés, hogy vajon az adott munkának a végterméke olyasmi-e, aminek ténylegesen pozitív hozadéka van?


A közgazdászok pénzben mérik a hatékonyságot, azt nézik mekkora értékű kimenet jut egységnyi bemenetre. Mi lenne, ha inkább jóllétben gondolkoznánk? Aki megvesz egy terméket, igénybe vesz egy szolgáltatást, ezzel a saját jóllétét is gyarapítja, egyébként nem adnának érte pénzt.

Mi a helyzet a másik oldallal? Ha átalakítanánk a munkahelyeket, hogy a dolgozók szeressék a munkájukat, a lelki költségekből lelki haszon válna.

 

Az emberi természet

A skorpió át akart kelni a folyón, de nem tudott úszni.

Elment a békához, aki tudott és megkérte, hogy vigye át. Erre a béka: „Ha a hátamra veszlek te biztosan halálra marsz majd engem.”

A skorpió válaszolt: „Mi hasznom volna belőle? Hiszen, ha te nem úszol, mindketten megfulladunk.”

A béka elhitte az érvelést és kötélnek állt. Hátára vette a skorpiót és beugrott a folyóba. Már félúton járt, amikor égő lándzsaszúrást érzett az oldalában. Egyből rájött, hogy a skorpió mégiscsak megmarta.

Mindketten elkezdtek süllyedni a vízben. S a béka így kiáltott: „Miért csíptél meg skorpió szomszéd? Most mind a ketten megfulladunk!”

A skorpió válaszolt: „Nem tehetek róla a véremben van”!

Neil Jordan, Síró játék c. fim

 

Az ember olyan, mint a skorpió, nem csak egyféleképpen tud viselkedni. De nem is tudja magát szabadon korlátok nélkül megváltoztatni. Amikor kialakítunk egy munkahelyet azzal az emberi természetet is alakítjuk.

Az emberi természet nagymértékben az emberi tervezés produktuma.

Ha engedik a munkahelyek, hogy az emberek olyan munkát végezzenek, ami számukra értékes, akkor annak az eredménye olyan emberi természet lesz, amelynek érték a munka.

 

Mit mutatnak a kutatási eredmények?

„Az évek során begyűjtött adataink mindig azt mutatták, hogy az embereket az érdekli a legjobban, hogy a vállalatok hogyan bánnak az alkalmazottaikkal” mondja Alison Omens, a JUST Capital kutatási cégstratégiai vezetője.

„A világjárvány szinte mindenki számára fókuszba tette a kérdést: hogyan kezel a cég, amelyért én olyan sokat tetten, engem, az egészségemet és a boldogságomat egy ilyen helyzetben?”

– MONDJA ROSS SEYCHELL, A PERSONIO VEZETŐJE.

Azok pedig, akik nem olyan válaszokat találtak ezekre a kérdésekre, amilyeneket szerettek volna, gyakran hozták meg a döntést: inkább elmennek valahová, ahol valóban megbecsülik őket.

 

Mi a megoldás?

A munka világa és így az emberi megtapasztalás egy egészen más hely lehet, ha feltesszük magunknak a fentebb megfogalmazott kérdéseket, a saját munkánkkal és az embereink munkájával kapcsolatban is. Így az emberi természet is változhat, lehetővé tesszük, hogy az emberek gazdagabb életet éljenek és ebből mindenki profitálni fog.

 


 

Ha úgy érzed elakadtál: kattints ide!

Nagy Klára

Karrier tanácsadó és üzleti mentor

www.nagyklara.hu

info@nagyklara.hu

+36-30-866-3243

Elérhető hétköznap 10-18 óra között

Megosztom
Elküldöm

Szerző:

Önismereti munkafüzet

Hírlevél feliratkozás

Szeretnéd megtalálni az igazán neked való hivatást?

Ebben támogatlak heti hírleveleimmel és ingyenesen letölthető anyagaimmal. Iratkozz fel most és az ajándék önismereti e-book is a tiéd lehet, ami segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

You have Successfully Subscribed!