fbpx

Szeretsz másoknak segíteni, úgy érzed ez az igazi hivatásod?

Ha igazán segíteni szeretnél az embereknek, akár a szűk ismeretségi körödben, akár igazi hivatásként, érdemes előbb tisztázni azt, hogy mi motivál téged ebben igazán.

Az önismeret nagyon fontos, hogy tisztában legyél saját magaddal. Ehhez csak önfejlesztő könyveket olvasgatni kevés. Kell külső visszacsatolás, akár egy másik szakembertől, vagy csoporttól, de aki ezt a pályát választja, jobb hogyha megtanul szembenézni önmagával. Nem kell tökéletesnek lenni, de ki kell hozni magadból a lehető legjobbat és igen ez sokszor hozza magával azt a tényt, hogy a komfortzónán kívül találod majd magadat.

Milyen főbb gyengepontok jelenhetnek meg segítőknél, amin érdemes dolgozni? Ez egyéntől függően más és más lehet, mindenkinek egyéni útja van, de nézzünk meg két olyan területet, ahol érdemes lehet körülnézni, hogy te hogy állsz ezzel, ha segítő foglalkozást szeretnél választani.


A segítő szindróma

Ha úgy érzed szeretnél segíteni másoknak ezt megélni a hivatásodban, akkor ez szép és nemes dolog, de csak egy bizonyos pontig jó.

Sok olyan emberrel dolgozok együtt, akiknek valamilyen segítő foglalkozásuk van és látom, hogy ezt tényleg csak szívből lehet csinálni hosszútávon. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy nem kérjük el az árát, de ha csak a pénzért segít valaki, az nem lesz túl jövedelmező ezen a pályán.

Bennem is és mindenkiben van egy adag segítőszándék ez egy személyes tulajdonság, amivel óvatosan kell bánni. A túlsegítés sem jövedelmező és könnyen kiégés lehet a vége.

A segítőszindróma nem csak a munkában, hanem a magánéletben is okozhat problémákat. A jelszó: Ha másoknak segítek értékes vagyok! Ezért a segítőszindróma a társadalmilag legelfogadhatóbb védekezési stratégiák közé tartozik.

A segítő vágya, hogy figyeljenek rá, rendszerint nem teljesül. Ilyenkor folyamatosan fokozza igyekezetét, hogy mégis ura legyen a helyzetnek.

Ha az ilyen ember szeretne változtatni a hozzáállásán, fel kell ismernie, hogy az önbecsülésével kapcsolatos problémáját nem fogja tudni házon kívül megoldani.

Egy segítő folyamatban sem jó, ha a segítőnek az a tudatos vagy nem tudatos célja, hogy legyen egy happy ending és megkapja a visszaigazolást. Mert ez a folyamat róla fog szólni nem a kliensről és ez a kliens számára nem segítségnyújtás, sőt akár el is viheti rossz irányba a folyamatot.

Jó dolog, ha szívből segíteni szeretnél az embereknek, de előbb legyél értékes saját magad számára és akkor fog ez igazán működni, akkor fogsz tudni másoknak is segíteni igazán.


A tökéletességre való törekvés

Ez a terület egyfajta másik véglet, amikor szinte tökéletesnek akar látszani a segítő, mert úgy érzi akkor lesz hiteles. Igen dolgozz magadon és hozd ki magadból a legjobbat, de ha túlzottan a tökéletességre törekszik valaki, ami mögött valójában a támadhatatlanság vágya húzódik meg. A kérdés inkább az, hogy miért szeretne valaki támadhatatlan lenni. Általában a mögöttes mozgatórugó az, hogy ne bántsanak és fogadjanak el.

A tökély szeretete sokszor munkamániához vagy kiégéshez vezethet. A semmi sem elég jó érzéshez, ezzel meg is foszthatjuk magunkat attól, hogy igazán értékelni tudjuk a sikereinket.

Érdemesebb a hitelességre törekedni nem a tökéletességre, a kettő között nagy különbség van és hosszútávon a hitelesség sokkal kifizetődőbb.Nagy Klára
Karrier tanácsadó és üzleti mentor
info@nagyklara.hu
+36-30-866-3243
Elérhető hétköznap 10-18 óra között

Megosztom
Elküldöm

Szerző:

Önismereti munkafüzet

Hírlevél feliratkozás

Szeretnéd megtalálni az igazán neked való hivatást?

Ebben támogatlak heti hírleveleimmel és ingyenesen letölthető anyagaimmal. Iratkozz fel most és az ajándék önismereti e-book is a tiéd lehet, ami segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

You have Successfully Subscribed!