fbpx

Te elég kitartó vagy, hogy megtaláld az igazi hivatásodat?

Ha valaki sikereket ér el a karrierjében, vagy már látható eredményt tud felmutatni, esetleg azzal foglalkozik, amit szeret és ebből meg is tud élni, akkor kívülről könnyűnek tűnhet az élete.  Ilyenkor valahogy sokan nem gondolnak bele, hogy vajon milyen lehetett az odavezető út, csak azt látják, amije van és legyintenek, hogy neki biztos csak szerencséje volt.

 

Justyn Bernes: Ikigai, Találd meg az élet értelmét című könyvéből hoztam egy nagyon tanulságos történetet, ami a kitartásról szól:


Jason Atheron világhíres szakácsnak szó szerint meg kellett másznia egy hegyet, hogy elérje szakmája csúcsát a spanyolországi, három Michelin-csillagos elBulli éttermet. Miután egy parkban aludt, mert nem volt pénze hotelre, egy kölcsönkért biciklivel érkezett meg a hegyeken át a faluba. Fáradt volt és izzadt, de kitartása meggyőzte az étterem vezetőségét, így munkát ajánlottak neki. Atherton azóta számos saját Michelin- csillagos éttermet futtatott fel, szerte a világban.

Mi a kitartás?

A perzisztencia egy fejleszthető személyiségvonás. Megmutatja, hogy valaki mennyire tud kitartó lenni, fáradsága vagy frusztrációja ellenére egy adott helyzetben.

Van, akinek ez erősebben jelen van az életében van, akinek kevésbé. Mindkettő lehet hátrány, de fejleszthető.

A túlzott perzisztencia átcsaphat túlzott maximalizmusba, ezzel az egyén akár magát is és másokat is a túlhajszoltságba sodorhat. Ez pedig könnyen és gyorsan kiégéshez vezethet. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, legyünk kitartóak, de ne tegyük tönkre magunkat.

 

Mit tegyél, ha nem vagy kitartó?

A kitartás összefügg a dopamin- háztartással. Ennek a boldogsághormonnak a szerepe főként a pozitív érzet megerősítésében van. Amikor kitűzünk egy célt és megvalósítjuk, az elégedettséggel tölt el minket, ilyenkor a dopamin termelődés megindul és ez örömérzetet okoz.

Különbség van a gyors örömérzet és a hosszabb folyamat által elért között. Ha megeszel egy süteményt, amit szeretsz, akkor gyors örömforrás, de nem tartós. Ha viszont kitüzöd célul, hogy lefogysz és eléred, a célod elérése által, eszköz nélkül te magad indítod be az örömérzetet. Ez a formája tartósabban jelen lesz az életedben.

Ha ez nehezen megy, akkor is képes vagy változtatni a hozzáállásodon, ha a kihívást az örömforrással társítod és a sikerrel.

Ezt úgy teheted meg, hogy először lépésenként haladsz a cél felé és ha még nincs is eredmény, de te már cselekedtél, megjutalmazod magad.

Amíg a siker nem jön jutalmazol, egy ponton pedig jön a siker és az örömérzet. Ezt a folyamatot, ha többször végigviszed és tréningezed magadat, akkor egyszer csak automatikussá válik, hogy kitartóbb vagy és könnyebben eléred a kitűzött célt is.

 


Ha úgy érzed elakadtál: kattints ide!

Nagy Klára

Karrier tanácsadó és üzleti mentor

www.nagyklara.hu

info@nagyklara.hu

+36-30-866-3243

Elérhető hétköznap 10-18 óra között

Megosztom
Elküldöm

Szerző:

Önismereti munkafüzet

Hírlevél feliratkozás

Szeretnéd megtalálni az igazán neked való hivatást?

Ebben támogatlak heti hírleveleimmel és ingyenesen letölthető anyagaimmal. Iratkozz fel most és az ajándék önismereti e-book is a tiéd lehet, ami segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

You have Successfully Subscribed!