fbpx

Változtatni szeretnék! Miért nem sikerül?

Biztos sokan feltettétek már magatoknak ezt a kérdést. Minden eset egyedi, hogy ki milyen életszakaszban, élethelyzetben van épp, amin változtatni szeretne, de van néhány olyan lépés, amit ha kihagysz, akkor nem fogsz eljutni A- B-be.

Azért indítottam egy kicsit a negatív oldalával a változásnak, mert pont ez az a rész, amin el szokott csúszni a dolog. A gondolkodj pozitívan meg higgy magadban és hasonló szlogenekkel sincs baj, csak legyünk tisztában azzal, mikor jön az a rész, amikor ezekre van szükség. Olyan ez, mint amikor egy
házat építesz, és rögtön azt kezded el tervezgetni, hogy fog kinézni. Ez nyílván a látványos és izgalmasabb rész, de nem a tartós siker receptje. Jó alapokra van szükség, aztán jöhet a többi.

 

Döntsd el, hogy tényleg akarsz e változtatni!

Sokszor már itt elbukik a dolog, mert csak beszélünk róla, de igazán mégsem akarjuk. Ilyenkor általában az a helyzet, hogy valószínűleg nem fáradtunk még bele eléggé az adott élethelyzetbe és még húzzuk az időt. Amíg végleg bele nem fáradsz valamibe, és úgy-ahogy elvagy vele, azon úgysem fogsz változtatni. Semmi gond, ezzel sincs igazán probléma, egyszerűen csak még nem vagy kész a változásra. Adj magadnak időt, fáradj bele és dönts, ha úgy érzed, hogy készen állsz.


Ha eldöntötted, akkor cselekedj! Na de hogy?

Ez a másik nagyon gyakori, hogy eldöntöttük, de nem lépünk a tettek mezejére. Igen nehéz az első lépéseket megtenni, felmerül, hogy mit és hogyan? Ilyenkor érdemes segítséget kérni, ha már a döntés megszületett bennünk, a coaching erre tökéletes, hogy letisztázzuk, honnan hová tartunk. Ez senkinek sem könnyű, csak mindenki máshogy éli meg és időben is változó, hogy kinek meddig tart.
Az a legfontosabb, hogy ne másokkal foglalkozzunk, magunkkal és azzal, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból. Apró lépéssel kell elkezdeni, és ott ahol éppen vagyunk. Néha ez nem is látványos lépés, nem konkrét fizikai, de lehet, hogy éppen pont arra van szükség. Bárhol vagy és bármilyen változást szeretnél, nézz körül és próbáld meglátni azt az „elemet”, amit ha elmozdítasz, elindítja a folyamatot. Ez a kulcsa a változásnak.

 

Legyél kitartó!

Ez szinte a legfontosabb elem, ami hídként összeköti a régit és az újat. Sokan, ha idáig el is jutnak, itt feladják, és visszaesnek, az első lépéshez majd azt mondják, én megpróbáltam, de nekem ez nem megy, vagy jönnek a mindenféle kifogások. Van egy rossz hírem, ezt a részt nem tudod kikerülni. De a jó hír az, hogy könnyebbé tudod tenni. Erre vannak megfelelő technikák, eszközök. A coaching is
lehet egy ilyen eszköz. A coach maga nem lesz helyetted kitartó és cselekedni se fog, de támogathat téged a folyamatban.


Ha pedig eljutottál a harmadik pontig és kitartóan mész előre, rá fogsz jönni, hogy igazából csak együtt kell haladni magával a folyamattal. Olyan ez, mint a szörfözés, elindulsz, felállsz a deszkádra,
elkapod a hullámot és tartod az irányt. Ha leesel újra és újra próbálod, addig, amíg már nem válik rutinná, akkor már megváltoztál. Majd újabb lépcsőfok következik, és mindent kezdesz, előröl az egyes pontnál, de már más céljaid lesznek. Ez az örök körforgás, addig, amíg élsz.

 

Te hol tartasz most az igazi hivatásod felé vezető úton? Ha úgy érzed, hogy elakadtál, élj az egyszeri kedvezményes konzultációs lehetőséggel, amit online tudsz igénybe venni.

Bővebb infó és időpontfoglalás itt: kedvezményes online karrier és üzleti konzultáció.

 

Nagy Klára

Karrier tanácsadó és üzleti mentor

www.nagyklara.hu

info@nagyklara.hu

+36-30-866-3243

Megosztom
Elküldöm

Szerző:

Önismereti munkafüzet

Hírlevél feliratkozás

Szeretnéd megtalálni az igazán neked való hivatást?

Ebben támogatlak heti hírleveleimmel és ingyenesen letölthető anyagaimmal. Iratkozz fel most és az ajándék önismereti e-book is a tiéd lehet, ami segít abban, hogy megtaláld az igazi hivatásodat!

You have Successfully Subscribed!